ЗАЛИШТЕ ВІДГУК
Детальніше
0800 210 901
м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 49
Как проехать?
м. Одеса, вул. Толбухіна, 124
Як проїхати?
м. Миколаїв, пров. Корабелів, 2Б
Як проїхати?
м. Херсон, вул. Iллi Кулика, 33-А
Як проїхати?
Спецiальнi пропозицii
0800 210 901
(безкоштовно з усіх телефонів на території України)
Працюємо щодня:
з 7:00 до 20:00
Завжди Вам раді:
м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 49
м. Одеса, вул. Толбухіна, 124
м. Миколаїв, пров. Корабелів, 2Б
м. Херсон, вул. Iллi Кулика, 33-А
назад до новин
11.11.2021
Флебологія

1. Коли варто йти до флеболога і чи потрібно це робити для профілактики?
Звернутися до лікаря варто, коли є питання або скарги. Не буває прихованих захворювань вен, тому не потрібні профілактичні огляди або скринінги для їх виявлення. Варикозні вузли або сильні набряки пацієнт помітить сам швидше лікаря - тоді і треба звертатися за допомогою.

2. Чому з’являється варикозне розширення вен?
Варикоз розвивається в венах, в яких є вроджені дефекти венозної стінки. Такі вени структурно слабкіші, ніж повинні бути. Протягом життя вони розширюються, тому що не можуть ефективно протистояти навантаженню.
Чим більше виражений вроджений дефект венозної стінки, тим швидше і легше розвивається варикозне розширення вен.

3. Чи можна запобігти варикозу за допомогою правильного способу життя або ліків?
Основні фактори ризику варикозного розширення вен - ожиріння, вагітність, вік, спадковість. Але, так як найвірогідніша причина хвороби - це вроджений дефект, то він виявиться і без факторів ризику. Просто без них варикоз розвинеться пізніше.
На сьогодні немає засобів профілактики, що гарантують 100% вирішення проблеми. Ні таблетки для вен, ні компресійний трикотаж не допомагають його уникнути, зупинити прогресування захворювання або розвиток ускладнень. Єдине призначення веноактивних препаратів - симптоматичне лікування.

4. Чи допомагають креми, БАДи, та гірудотерапія при варикозному розширенні вен?
Всі зовнішні засоби суб'єктивно покращують стан, але навряд чи через те, що містять активні сполуки. Ефект, швидше за все, досягається за рахунок самомасажу, догляду за ногами, охолодження . Я не рекомендую їх використовувати - можна взяти будь-який звичайний косметичний крем, а відчуття будуть ті ж самі.
Також для лікування варикозного розширення вен не варто приймати біологічно активні добавки. Іноді вони містять ті ж флавоноїди, що і лікарські препарати, але на відміну від останніх, не проходять строгих перевірок на безпеку.
Більшість антикоагулянтів, які медицина використовує для профілактики і лікування тромбозу - речовини природного походження. Тільки їх очистили, підготували і дозували, а ще перевірили, який ефект яке дозування дає. А ось коли людину кусає п'явка, незрозуміло, скільки антикоагулянту організм отримає і яким буде результат. Тому я категорично проти гірудотерапії. У кращому випадку вона не допоможе, а в гіршому - завдасть шкоди здоров'ю.


5. Чи завжди набряки на ногах говорять про проблеми з венами?
У набряків нижніх кінцівок може бути безліч причин: серцева недостатність, захворювання нирок, цироз печінки та ін. Двосторонні набряки на ногах часто не мають відношення до захворювань вен.
Набряки частіше виникають вже при хронічній венозній недостатності, коли поверхневі і глибокі вени зовсім перестають справлятися з відведенням крові від нижніх кінцівок.

Тим, кого турбують набряки ніг, можна дати таку універсальну пораду:
набряк однієї ноги - привід запідозрити тромбоз вен, та звернутися до флеболога;
набряк обох ніг - привід звернутися до терапевта, для призначення обстеження.

6. Коли потрібна операція при варикозному розширенні вен?
Операцію вен варто зробити чим раніше, тим краще.
Раніше варикозні вени і джерело варикозу флебологи видаляли лише виконуючи операції з розрізами, які іноді потребували значних обмежень. У сучасній флебології операції проводяться без розрізів та болю.
У більшості випадків основою лікування сьогодні буде радіочастотна або лазерна абляція: коли всередину вени вводять джерело випромінювання, її стінки склеюються, а потім хвора вена поступово безслідно розсмоктується.
Без операції варикозне розширення буде прогресувати далі - у різних людей з різною швидкістю. Якщо довго відкладати лікування, обсяг втручання буде більшим. Крім того, чим далі, тим вище ризик ускладнень, зокрема тромбофлебіту - запалення ураженої вени і утворення в ній тромбів.

7. Чому виникає венозний тромбоз і як його попередити?
Венозний тромбоз в основному виникає під час вагітності та пологів, після травм і операцій, коли людина тривалий час перебуває в нерухомому стані, наприклад при тривалих перельотах, і при деяких важких захворюваннях, таких як злоякісні пухлини.
Для конкретної людини ризик тромбозу вен оцінюють з урахуванням віку, стану здоров'я та інших факторів.
Профілактику тромбозу вен призначають так: перед потенційно небезпечною подією, наприклад, при плануванні операції, людина звертається до лікаря, для консультації та порад. Одній людині для профілактики вистачить компресійного трикотажу і ранньої активності після операції - почати вставати в першу добу, а іншій знадобляться спеціальні препарати.

8. Чи існує генетична схильність до тромбозу вен?
Випадки тромбозів вен у найближчих родичів вважаються фактором ризику. Але боятися спадкової тромбофілії в більшості випадків не варто.
При високому ризику тромбозів лікар може призначити профілактичний прийом антикоагулянтів на час всієї вагітності і після пологів. При плануванні вагітності, якщо у жінки раніше був венозний тромбоз або є близькі родичі з венозним тромбозом, то лікарі повинні будуть віднести її до групи підвищеного ризику без всяких аналізів і вжити максимальних заходів профілактики.

9. Чи підвищує варикозне розширення вен ризик венозного тромбозу?
Вени поділяються на підшкірні і глибокі, тромби можуть утворитися і в тих і в інших. Варикозне розширення поверхневих вен часто призводить до їх тромбозу, так як є пошкодження стінки судини і порушення кровотоку, його уповільнення. При цьому тромбоз підшкірних вен може призвести до появи тромбів в глибоких венах, так як вони пов'язані один з одним.
Разом з тромбами в вені завжди спостерігається запальний процес - флебіт. У підшкірних венах, на відміну від глибоких, він добре помітний, тому такий стан називають тромбофлебітом.
Не можна сказати, що у людини з варикозом в 100% випадків буде тромбофлебіт і утворяться тромби в підшкірних венах, просто ймовірність цього вище. Такий ризик повністю керований - можна позбутися від варикозу і відразу знизити його.

10. Чи підвищує коронавірусна інфекція або вакцинація від неї ризик венозного тромбозу?
При легкій формі коронавірусної інфекції, коли людина лікується вдома, частота венозних тромбозів збільшується ненабагато.
Тромбози вен часто виникають при важких формах коронавірусу, коли людина лікується в стаціонарі. Це може пояснюватися не тільки впливом інфекції, але і самим фактом госпіталізації і довгої малорухомості.
Після вакцинації від коронавірусу зареєстрували кілька випадків імунного тромбозу вен. Це дуже рідкісні випадки: 3-4 на мільйон вакцинацій.
Такий тромбоз - індивідуальна реакція імунної системи. Організм парадоксально реагує на препарат - виробляє антитіла проти власних тромбоцитів. При цьому, не просто зменшується кількість тромбоцитів, а й відбувається їх активація, внаслідок чого і утворюються тромби.

11. Як запідозрити венозний тромбоз і чи є скринінгові обстеження?
Явна ознака венозного тромбозу - набряк тільки однієї кінцівки. Іноді таке буває і при лімфатичних набряках, що виникають через порушення відтоку лімфи. Однак, коли набряк розвинувся швидко, в першу чергу варто думати про тромбоз вен. Такий симптом - привід терміново звернутися до лікаря.
Не існує скринінгів, які можуть виявити тромбоз вен заздалегідь. Кров згортається в середньому за 5-10 хвилин. За цей час і утворюється тромб, тому сенсу в скринінгу немає - зараз нічого не виявили, але вже через 10 хвилин тромбоз може виникнути.


12. Чи є способи профілактики тромбозу і варикозного розширення вен для вагітних?
Спеціальних заходів профілактики тромбозу вен для вагітних не існує. Підхід той же, що і в інших випадках: лікар оцінює індивідуальний ризик і приймає рішення, виписувати антикоагулянти чи ні.
Для вагітних з низьким ризиком підходять тільки неспецифічні заходи профілактики тромбозу вен - це рухливість. Коли м'язи працюють, кров у венах не застоюється, нижче ризик тромбоутворення. Також, в профілактичних цілях для вагітних використовується компресійний трикотаж

13. Чи потрібен компресійний трикотаж при варикозному розширенні вен або венозній тромбозі?
Компресійний трикотаж - це симптоматичний засіб, який допомагає прибрати неприємні відчуття в ногах і попереджає набряки. Для цього його можна порадити навіть здоровим людям. Наприклад, тим, у кого ноги набрякають від довгого стояння або під час тривалих перельотів.
При цьому, компресійний трикотаж погано захищає від тромбозу глибоких вен або тромбофлебіту. При високому ризику важкого тромбозу в якості профілактики ефективніше спеціальні препарати, що розріджують кров.

Запишіться на консультацію

записатися подзвонити